Fiatal tudósnő a láthatáron: Novák Blanka

Értékelés:
(1 szavazat)

INTEL ISEF nyertest ünnepelhet Magyarország

A 2019. május 13-a és 17-e között megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) magyar reménységért is szurkolhatott a nemzetközi közönség Phoenixben (Arizona, USA): Novák Blanka, az Eszterházy Károly Egyetem első éves hallgatója vett részt a tudományos versenyek olimpiáján.

Idén már több mint 1800 fiatalt hívtak meg a rendezvényre, összesen 75 országból érkeztek a 20 év alatti tanulók tudományos felfedezéseik bemutatására. Novák Blanka a 2017-2018. évi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételét az Intel ISEF-en.

Blanka "Lycium barbarum (magyarul farkasbogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálata" című munkájával pályázott, amelyért kiemelkedő negyedik díjat kapott, így 500 dolláros pénzjutalomban is részesült.

A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és egyben azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens szuperbaktérium, a Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. Blanka kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az "antibiotikumok utáni korszak" eljövetele adja. A kutatás témája saját ihletésű, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket pedig önállóan végezte el.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

A magyar delegációt Dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette. 

kép forrása: heol.hu

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés