×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

A legjobb középiskolák rangsora Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Budapest magasan viszi a prímet.

Hamarosan megjelenik a HVG 2014-es középiskolai rangsora és a hozzá tartozó részlisták. A felmérés 957 intézményt rangsorol a diákok tanulmányi, verseny- és felvételi eredményei alapján. A rangsort a középiskolák között fölényesen vezetik a Budapesti középiskolák, míg a legjobb vidéki iskola a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium lett, bár az országos listán így is csak az ötödik helyet tudhatja magáénak. Az öt legjobb fővárosi iskola így a Fazekas, a Radnóti, a Szent István, az Eötvös és a Városmajori Gimnázium, utóbbit előzi meg országosan a zalaegerszegi Zrínyi.

A vidéki iskolák első öt helyén szerepel Zalaegerszeg, Veszprém, Szombathely, Nyíregyháza és Győr. A gyakorló iskolák körében is a budapesti intézmények viszik a prímet, közülük is az ELTE gyakorlók. Az országos listát ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hatévfolyamos Gimnázium vezeti, és csak őket követi a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma.

Ugyanakkor a szakközépiskolák körében a vidék nyerte a párharcot. Az öt legjobb a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, az egri Neumann János Középiskola és Kollégium, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, valamint a budapesti Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola, amely mint látjuk az egyetlen fővárosi iskola a top 5-ben. A két tannyelvűek közé azonban budapesti intézmény be sem került.

Az egyházi és alapítványi iskolák körében, nem meglepő módon is a fővárosiaké a döntő többség. Mindkettőnél mindössze egy-egy vidéki kerülhetett be a legjobb 5 közé, mindkettő az előkelő második helyre, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium, valamint az egri Neumann János Középiskola és Kollégium.

 

Origo

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés