×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

A csilláron is lógnak majd a diákok Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Minden egyetem annyi hallgatót vehet fel, amennyit csak bír.

A következő tanévtől megkezdődik a felsőoktatási intézmények harca a felvételizők kegyeiért, amennyiben az új felsőoktatási stratégiát elfogadják. A keretszámok eltűnhetnek, akárcsak az egy-két fős szakok. Jönnek viszont a zsúfolt előadók. A felsőoktatási kerekasztal által már jóváhagyott dokumentum a finanszírozási és intézményi rendszer teljes átalakítását írja elő, amelyből a hallgatók annyit fognak rövidtávon érzékelni, hogy szakok, karok és akár egyes intézmények is megszűnnek.

Az elmúlt évben nagy felháborodást és ellenállást fejtett ki a diákok körében az a tervezet miszerint az ösztöndíjas helyek számát majd az ötödére csökkentették volna. Ezt azonban rövid úton elvetették a tiltakozások miatt, helyette nem növekedett az államilag finanszírozott helyek száma. Az új stratégia nem nyúlt az ösztöndíjas helyek számához, viszont eltörölné a felsőoktatási keretszámokat. A tervek szerint központilag határoznák meg az egyes képzési területekre lebontva, hogy országosan hányan kaphatnának támogatást.

Ez annyit jelent, hogy az egyetemek és főiskolák annyi hallgatót vehetnének fel, amennyit csak elbírnak. Tehát ha központilag 100 ösztöndíjas jogász helyet hirdetnek meg, és mind a százan az ELTE jogi képzésére akarnak járni, akkor az új rendszer alapján csak itt fog képzés indulni, amennyiben az intézmény tudja őket fogadni. Az új stratégia szerint ráadásul a finanszírozási rendszert is eszerint alakítaná át.

Tehát az állami támogatást a hallgatók számhoz kötnék, az intézmények, karok, képzési programok finanszírozása attól függene, hogy mennyire képesek elegendő számú hallgatót magukhoz vonzani, értendő ez az ösztöndíjasokra és a költségtérítéses hallgatókra is. Így ahova nem jelentkezik megfelelő számú diák, azok a képzések, szakok elsorvadnának. Az egyetlen korlát az intézmények kapacitása, amit persze előre fel kellene mérniük. Sajnos azonban, kapacitástól függetlenül nagy a valószínűsége, hogy a jövőben néhány szemináriumon, előadáson elviselhetetlenül nagy lesz a tömeg. Kérdés, hogy ez nem fog-e a minőség rovására menni.

A tervezet elfogadásáról jövő héten döntenek majd. Ha valaki addig is kíváncsi az új stratégiára, az elolvashatja az Átlátszó oktatás blogon.

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés