Olvass, ifjú! Kiemelt

Értékelés:
(2 szavazat)

Könyvajánlónk a hétre

Azt mondhatnánk, a digitális világ térhódításával lassan olvasási szokásaink is teljesen megváltoznak és a hagyományos gerinces, papírlapokból álló, megfogható, lapozgatható könyvek helyett az e-bookok világát köszönthetjük. Korunk egyik legfontosabb vitája még nem dőlt el, - és valószínűleg nem is fog véglegesen eltűnni a könyvnyomtatás jelensége -, és ha jobban belegondolunk, tableten olvasni könyvet még mindig jobb, mint egyáltalán nem olvasni semmit.

Az ifjúsági könyv, mint műfaj igen fontos szerepet tölt be a fiatal kamaszok ébredő tudatának formálásában. Cikkünkben három olyan regényt ajánlunk a diákoknak, amelyek nemcsak letehetetlenek, de nem mindennapi történetekről szólnak.

Sarah Crossan – Egy

Grace és Tippi ikrek. A csípőjüknél összenőtt sziámi ikrek, akik külön vágyakkal, álmokkal és tervekkel élnek, mint minden más tinédzser. Megismerjük barátaikat, az első szerelmüket és bátran állíthatjuk, hogy ez a könyv egyedülálló minden szempontból: nem szólt még ifjúsági olvasmány ennyire kevésbé reprezentált témáról, végre hangot kap egy olyan jelenség, amelyről ritkán beszélünk a való életben, pedig igenis létezik. A verses formába tördelt regény előkészületeiről illik tudni, hogy az ír származású Sarah Crossan hosszasan tanulmányozta a sziámi ikrek életét, munkájáért pedig elnyerte a rangos angol elismerést, a Carnegie Medalt is.

Stefanie Höfler – Velem nem lehet járni

Kivételes olvasmány egy, az iskolában nap mint nap megélt problémáról, a „bullying” kérdésköréről. Főszereplőnk Niko, aki húsz kiló felesleggel éli mindennapjait a diáktársai között, ezzel kitéve őt a napi zaklatásnak és szekálásnak. Hiánypótló sztori minden szempontból Niko története, ugyanis részletesen bemutatja, miként lehet felülkerekedni a társadalom nyomasztó elvárásain kamasz fejjel. Az izgalmas cselekmény középpontjában természeten egy kamaszszerelem ügyes-bajos történései állnak, melyben Niko a háromszög „nagyobb” csúcsa és bebizonyosodik, hogy az osztály kövér sráca is lehet jófej.

Szabó Borbála – Nincsenapám, seanyám

Kifordított családregény, amely szatirikusan mutatja be Bori, a kamaszlány életét és döntéseit alkoholista anyja, új nevelőapja és hazug édesapja árnyékában. Hősnőnk természetesen rossz tanuló, visszabeszél és igazi kamasz, aki nem találja a vészkijáratot a tragikomikus életéből. Segítségére a macskái, két jóbarátja sietnek, Dezső és Frici, akik a két híres író, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes reinkarnációi, és ha kell szülői vagy épp legjobb barátnői szerepben tetszelegnek. A könyvből a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház darabot is készített.

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés