"Hálás vagyok": közeleg a pedagógusnap

Értékelés:
(0 szavazat)

Te melyik tanárodnak mondanál köszönetet?

Június első vasárnapján tartjuk a pedagógusnapot, idén június 2-án, ez pedig remek alkalom, hogy elmondjátok tanáraitoknak, miért vagytok hálásak nekik. Egyben nyakunkon a 2018/2019-es tanév vége, ilyenkor kiemelten fontos, hogy empátiával forduljunk tanáraink felé, legyen az egy szigorú matektanárnő, vagy épp az iskola laza, fiatalos infó felelőse, aki barátként tekint a tanítványaira. Nekik is feszített tempót diktálnak az utolsó dolgozatok vagy éppenséggel az érettségi vizsgák, amibe tanulóként nehéz magunkat beleképzelni, pedig így van.

Bevallom, én szerencsés helyzetben tudhatom magam, mert mindegyik oktatási intézményben, ahova jártam, kivételes pedagógusok foglalkoztak velem. A leghálásabb talán a középsikola történelem-filozófia szakos tanáromnak, Grőber Attilának vagyok (Pápa, Türr István Gimnázium). Ő rengeteget beszélt nekünk a tanulás módszertanáról, hogy mi is az igazi figyelem. Az óráin mindig minden szempár rá irányult. Kivételes pontossággal adta át a tananyagot, emellett pedig óriási köszönettel tartozunk neki tehetséggondozói tevékenységéért. Hasonlóan vélekedik róla egy volt osztálytársam, Horváth Diána (24), is: "Én igazából akkor szedtem össze magam tanulás terén, amikor Attila bácsi az osztályfőnökünk lett. Mindig felnéztem rá emberként és tanárként is, úgy éreztem, hogy be kell bizonyítanom, tudok én ennél többet is. Emlékszem, amikor az első közösen legyűrt év végén átadta a bizonyítványomat megjegyezte, hogy én javítottam a legtöbbet az átlagomon az előző évhez képest. Szóval, sokat köszönhetek neki abban, hogy motiválni tudott minket és ezért jelentkeztem továbbtanulni is 12. osztály végén."

Sokszor abból a nézőpontból is hálásak lehetünk tanárunknak, amikor a tantárgyában kitűnően jól prezentál, érdekli őt is az anyag és élvezettel tudjuk őt hallgatni minden héten a katedrán. Kovács Anita (22) kedvenc tantárgya a biológia volt. Amikor megkérdeztem, ő milyen sztorit mesélne el hálája jeléül, azonnal a szolovákiai Tatina Korenová Gimnazium biológia szakos tanárnője jutott eszébe: "A gimis biológia tanáromnak vagyok hálás a nagy tudásáért, kedvességéért és szigorúságáért. Mindent, amit csak lehetett megmutatott a gyakorlatban. Mindent megfigyelhettünk, boncolhattunk, megfoghattunk, ez kivételesen fontos a biológiában. Szerintem a tanári pályán fontos a gyakorlatiasság, persze, az elmélet átadása mellett. Ő ilyen gyakorlatias pedagógus volt."

Miután elvégeztem az egyetemet, úgy döntöttem, szeretnék néhány évet a hobbimnak szentelni és jelentkeztem a Váci Bartók-Pikéthy konzi jazz-ének szakára. Ott jöttem rá, hogy nagyon kevés alkalommal beszélünk a "művészetis tanárokról", mint kincsekről az oktatásban. Talán pont a művészeti beállítottság miatt nyitottabban tudják szemlélni a diákokat, olyan oldalait világítják meg az oktatásnak, ami egy gimnáziumban vagy szakiskolában nem kerül elő. A zenében a gyakorlás kiemelt fontosságú, senki sem születik őstehetségnek. Gyakorlat teszi a mestert - és a legtöbb zenésznek készülő tanulót ezzel kell nyüstölni, és folyamatosan inspirálni kell, mert a művészi produktivitás nehezen mérhető napokban, órákban, dolgozatokban. Kovács Linda jazz-énekes, A Pikéthy konzi jazz-ének tanára nem csak pedagógus, de olyan példakép lett számomra a konziban eltöltött évek alatt, akivel nagyon gyorsan alakult ki a mester-tanítvány kapcsolat. Tőle tanultam meg szeretni a belefektetett energia izzadtságcseppjeit, az órákig tartó molyolást a hangokkal, a precizitást. És többek között azt is, mennyi  érzelem tud születni bennünk egy dallal, és hogy milyen terápiás is lehet a tanulás. Anita ugyanígy vélekedik a Kincső Néptáncegyüttesben megismert tanárairól: "A leghálásabb a tánctanáraimnak vagyok, mert nagyon sok helyre elvittek bennünket. Sok olyat meg tanítottak, amit máshol nem tudtam volna. Csapatban dolgozni, viszont egyedül is helyt állni. Megtanulni eltévedni, de vissza is találni. Másokkal együtt lenni és mégis elkülönülni."

#hálásvagyok, írjátok meg a ti legjobb sztorijaitokat tanáraitokról, halljuk, miért vagytok hálásak!

kép forrása: etinside.com

©2019 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés